Anne Sütü ve Alerjik Reaksiyonlara Maruziyet
Date
2022-11-03Author
DAĞ TÜZMEN, Hafize
YAŞAR YETİŞMİŞ, Habibe
ALTINKAYNAK, Huriye
Metadata
Show full item recordAbstract
Son yıllarda ülkemizde artmakta olan alerjik reaksiyon, bazı besinlere (inek sütü,
yumurta, fıstık vb.) karşı vücutta aşırı olarak immün reaksiyon gelişmesidir. Anne sütünün 4-5
ay gibi kısa bir süre verilmesi bebeğin bağırsak mikrobiyotası gelişimini yavaşlatır ve alerjik
olmaya yatkın hale gelmesine neden olur. Alerji gelişmesine neden olan diğer faktörler arasında
annenin kilosu, bebeğin doğum şekli, emzirme ve prematürite ile ilgili durumlar sayılabilir.
Anne sütünün uzun süreli kullanımı ve ek gıda veya formül mamalara daha geç başlamanın
alerji gelişimini azaltacağı belirtilmiştir. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde mikrobiyota
gelişiminin olumlu yönde etkilendiği ve anne sütünün özellikle besinlere karşı alerjik
reaksiyonların gelişimini engellediği gözlenmiştir. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon,
bağışıklık sisteminin bir elemanı olan İmmunoglobulin E (IgE) antikorunun aracılığı ile
gelişebilmektedir. IgE hücrelerinin alerjen maddeyi tanıması ile birtakım belirtiler (ishal,
kusma, karın ağrısı vb.) görülür. Besinlere karşı oluşan alerjik reaksiyon, anaflaktik şok gibi
daha ileri sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Oluşabilecek olumsuz durumların
önüne geçmek için ebeler tarafından annelere gerekli bilgilerin verilmesi, anne sütünün ve
emzirmenin öneminin anlatması ve danışmanlık hizmetlerinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi
gerekmektedir.
Collections
DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..