Fonksiyonel Bir Besin Olarak Nar
Date
2022-12-30Author
ALAÇIK DEVELİOĞLU, İrem
KESER, Muteber Gizem
ÜNÜSAN, Nurhan
Metadata
Show full item recordAbstract
Punicacae ailesinin bir üyesi olan nar, Punica granatum L., tıpkı diğer pek çok bitki gibi antik
çağdan günümüze kadar ulaşan, tıbbi amaçlı olarak kullanıldığı bilinen, yenilebilir bir
meyvedir. Narın kökleri, çiçeği, meyvesi, kabuğu, aril (çekirdek) ve diğer kısımları sağlık
sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bu güncel çalışmanın amacı geçmişten günümüze
fonksiyonel besin olarak tüketilebilen narın sağlığa olan etkilerinin farklı alt başlıklarda
değerlendirilmesidir. Nar ve yan ürünleri anti-bakteriyel, anti-oksidan, anti-kanser, antiobezite, anti-nörodejeneratif, anti-aterosklerotik, yara iyileşmesi gibi pek çok alanda
kullanılmakta ve her geçen gün narın tıbbi kullanımına olan ilgi artmaktadır. Nar meyvesine
bu fonksiyonelliği veren içindeki flavonoidler, polifenoller, ellajitaninler (gallik asit, ellajik
asit, punikalin, punikalagin, luteolin, kuersetin, kamferol, glikosid, pedunkulagin) gibi fenolik
maddelerdir. Bu maddeler sayesinde nar, kan glikoz düzeyini azaltma, kanser hücrelerinde
apoptozisi arttırma, LDL ve total kolesterol gibi bazı kan yağları düzeylerini ve bel çevresini
azaltma, nöroinflamasyonu azaltma ve oksidatif stresi azaltarak antioksidan etkiyi arttırma gibi
etkilere sahiptir. Narda bulunan aktif maddelerin ilaç etkileşimlerine neden olup olmadığı
halen tartışmalıdır. Nar ve türevlerinin özellikle anjiyotensin dönüştürücü enzimi (ACE) inhibe
eden ilaçlar, antihipertansifler, karbamazepin, CYP 2D6 substratları, varfarin, rosuvastatin ve
tolbutamit ile etkileşime girebileceği bilinmeli ve dikkatli olunmalıdır. Narın farklı
kısımlarının içinde bulunan punikalagin ve punikalin başta olmak üzere bazı biyoaktif
maddeler narın bu denli eşsiz olmasını sağlayan temel faktörlerdir. Bu maddelerin meyveye kazandırdığı fonksiyonlar sayesinde nar, sağlığın korunması ve sürdürülmesinde etkin rol
oynamaktadır. Günlük beslenme örüntüsünde nara yer verilmesi önerilmektedir.
Collections
DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..