Deneysel olarak diyabet oluşturulan ratlarda üzüm çekirdeği ekstresinin biyokimyasal etkileri
Tarih
2015-11-03Yazar
GÜLBAHÇE MUTLU, Elif
ARSLAN, Emine
ARIKOĞLU, Hilal
ERKOÇ KAYA, Dudu
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Diabetes Mellitus (DM), insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği
sonucu oluşan, hastanın hayatı boyunca devam eden ve yaşam kalitesini azaltan
kronik metabolik bir hastalıktır. Bu çalışmada, deneysel diyabet oluşturulan
Wistar sıçanlarda üzüm (Vitis vinifera L.) çekirdeği ekstresinin hiperglisemi ve
bazı biyokimyasal parametrelere (Üre, Kreatinin, AST, ALT, Kolestrol, Trigliserit,
Glukoz, LDL, HDL, VLDL) etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Sıçanlar kontrol, diyabet, diyabet+100mg/kg ekstre,
diyabet+200mg/kg ekstre, diyabet+400mg/kg ekstre olmak üzere beş gruba
ayrılmıştır. Diyabetik ratlar, intraperitonal enjeksiyon ile streptozotosin (35 mg/
kg) verilerek oluşturulmuştur. Suda çözünen ekstreler oral yoldan (gavaj) dört
hafta boyunca her gün belirtilen miktarlarda verilmiştir. Dört hafta sonunda kan
glukozu ve bazı biyokimyasal parametreleri otoanalizör (Biotecnica Instruments,
BT3000 Plus, İtalya) kullanılarak ölçülmüştür.
Bulgular
Elde edilen sonuçlara göre Glukoz (P<0.001) ve HDL (P<0.001) düzeyleri
diyabet ve diyabet+üzüm çekirdeği grubundakilerde anlamlı derecede yüksek
bulunurken, üre (P<0.005) düzeyi diyabet+üzüm çekirdeği grubundakilerde
anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Buna ek olarak, AST ve ALT değerlerinin
de diyabet+üzüm çekirdeği grubundakilerde anlamlı derecede (P<0.005) yüksek
olduğu görülmüştür.
Sonuç
Kontrol grup ile kıyaslandığında, üzüm çekirdeği ekstresinin uygulanan tüm
konsantrasyonlarının hiperglisemiye etki etmediği ve ayrıca karaciğer hasarına
neden olduğu gözlemlenmiştir.
Koleksiyonlar
DSpace@Karatay by Karatay University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..