Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorALLAHVERDİ, Novruz
dc.contributor.authorUZUN, Büşra
dc.date.accessioned2023-02-08T08:40:06Z
dc.date.available2023-02-08T08:40:06Z
dc.date.issued2022-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12498/5508
dc.description.abstractSüt ve süt ürünleri insan beslenmesinde özellikle de çocuklarda önemli bir role sahiptir. Ayrıca süt büyüme için gerekli olan yüksek kaliteli protein, karbonhidrat, yağ ve mineral maddelerin de kaynağıdır. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan süt, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği, gerekli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Çiğ süt az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollarla bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulur ve insanlarda hastalıklara yol açan birçok patojenin potansiyel kaynağını oluşturur. Süt proteinlerinin içeriğinde insan vücudu tarafından sentezlenemeyen, mutlaka dışarıdan alınması gereken esansiyel amino asitler bulunmaktadır. Proteinler, insanlar için hem enerji kaynağı hem de yapıtaşı olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda kalite değerlendirilmesi gibi belirsizlik içeren durumlarda ortaya çıkan problemlerin çözümünde sıklıkla kullanılan bulanık mantık, yapay zeka yöntemlerinden bir tanesidir. Klasik mantık teorisine göre daha esnek bir yapıya sahip olan bulanık mantık teorisi, olayları nesnelere “0” ve “1” arasında atadığı doğruluk dereceleri ile açıklamakta böylece sözel ve sayısal veriler arasında bir bağ oluşturmaktadır. Bu çalışmada, ısıl işlem görmüş çiğ sütün bozulmasını öngörmesini amaçlayan bulanık mantık tabanlı bir karar destek sistemi geliştirilmesi hedeflenildi. Bu projenin konusu olarak sütün üretim hanelerden işletmelere gitmeden önce birliklerde, çiftliklerde ve kooperatiflerde üretilen sütün bozulup bozulmadığının tespiti için geliştirildi.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherKTO Karatay Üniversitesien_US
dc.subjectBulanık Kontrol Sistemlerien_US
dc.subjectIsıl İşlem Görmüş Süten_US
dc.subjectBulanık Mantık Algoritmasıen_US
dc.subjectMikrobiyal Yüken_US
dc.subjectSütün PH Değerien_US
dc.titleÇiğ Sütün Bozulmasını Öngören Bulanık Kontrol Sistemien_US
dc.typeTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster