Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorATACAK, Adem
dc.contributor.authorGÜLBAHÇE MUTLU, Elif
dc.contributor.authorBALTACI, Saltuk Buğra
dc.contributor.authorÜNAL, Ömer
dc.contributor.authorMOĞULKOÇ, Rasim
dc.contributor.authorBALTACI, Abdülkerim Kasım
dc.date.accessioned2020-01-21T12:23:13Z
dc.date.available2020-01-21T12:23:13Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12498/1660
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı diyabet oluşturulmuş yaşlı dişi sıçan modelinde resveratrol desteğinin retinal doku hasarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Wistar cinsi 24 adet erişkin yaşlı dişi sıçan (16 haftalık) üzerinde aynı merkezde gerçekleştirildi. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Deney Hayvanları Etik Kurulu tarafından onaylandı. Toplam 24 adet yaşlı dişi sıçan kullanılan araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu: Grup 1. Kontrol, Grup 2. Kontrol + resveratrol Grup 3. Diyabet, Grup 4. Diyabet + Resveratrol. Deneysel yoldan diyabet oluşturmak için grup 3 ve 4’ü oluşturan sıçanlara 40 mg/kg olacak şekilde intraperitoneal streptozotosin (STZ) “Sigma S-0130” enjekte edildi. Enjeksiyonlardan 6 gün sonra hayvanların kuyruk veninden kan glukoz seviyeleri tanısal bir glukoz kiti kullanılarak ölçüldü. Kan glukozu 300 mg/dlt ve üstünde olan sıçanlar diyabetik (DM) olarak değerlendirildi. 4 hafta resveratrol tedavi süresinden sonra genel anestezi altında hayvanlardan elde edilen retina dokusu örneklerinden MDA ve GSH düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Çalışmamızda en yüksek retinal MDA değerleri diyabet grubunda (G3) elde edildi (P <0.05). En yüksek retinal GSH değerleri Diyabet + Resveratrol grubunda (G4) elde edildi (P <0.05). Bu çalışmanın sonuçları yaşlı dişi sıçan modelinde diyabetin retinal doku hasarında yol açtığı artışın, resveratrol desteğiyle önlenebileceğini göstermektedir.
dc.language.isoen_USen_US
dc.publisherInternational Congress of Science, Culture and Educationen_US
dc.subjectResveratrol
dc.subjectDiyabet
dc.subjectDoku Hasarı
dc.subjectYaşlı Dişi Sıçan
dc.titleThe Effects of Resveratrol Supplementation on Oxidant Stress in Old Female Rats with Induced Diabetesen_US
dc.typeKonferans Bildirisien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster